Vattenglas i tanken?

Fråga: Hej Jim. Kan man använda ”Vattenglas” för att avrosta en Mc-Tank? Det finns ju grejor att köpa men det kostar ju skjortan.

MVH Janne H.

 

Svar: Vattenglas, eller natriumsilikat som det också heter, är ett alkaliskt ämne som bland annat används som dispergent (håller smutspartiklar svävande i vattnet) i tvättmedel. Nu vet jag inte om din tanke var att försegla rosten eller att avlägsna den med natriumsilikatet. Rost är en oxid, och oxider angrips av syror, men mig veterligt inte av alkalier. Därför tror jag inte att rosten kommer att påverkas av silikatet. Förr i tiden konserverade man ägg med natriumsilikat då detta täppte till alla små hål i äggskalet så att inga bakterier kunde nå in till äggvitan och gulan. Det är möjligt att silikatet på ett liknande sätt kan försegla rost, men jag vet inte hur det senare påverkas av bensinen. Har du otur får du förgasaren full av både rost och natriumsilikat.

Vill du avlägsna rosten på ett billigt sätt kan du avlägsna rosten mekaniskt. En rolig metod såg jag på Classic Motor festival i Ånnaboda i somras där någon spänt fast en mopedtank med grus på bakhjulet till en permobil som då stod upphissad. Ta en kopp kaffe och titta på medan hjulet snurrar! Annars kan man fräta bort rosten med någon syra. Citronsyra är effektivt, så även fosforsyra. Den senare hittar du i ”Murtvätt” (tar bort cementfläckar) på byggmarknader eller i ”Kalkosan” (avkalkningsmedel för badkar och kaffebryggare) i närmaste mataffär. Oavsett vilken syra man använder bör man avsluta med att neutralisera syran med exempelvis målarsoda i sköljvattnet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen