Söker gammalt franskt bilmärke

FRÅGA: Hej! Willy är namnet! Jag söker namnet på ett gammalt franskt bilmärke! Säreget konstruerad bil; den hade framaxel av den typ som fanns på hästvagnar, med det menas att hela framaxeln rör sig med hjulen parallellt när hästen drar åt ena eller andra hållet!
Hälsningar, Willy

SVAR: Hej Willy! Den udda franska bil som du frågar efter är motorcykelbilen Bédélia. Motorcykelbilar (cycle cars) tillverkades i flera länder och de allra flesta var mer eller mindre primitiva. De hade i många fall en mc-motor.

Bédélia hade ett smalt karosseri för två personer i vilket föraren satt bakom passageraren och styrde. Kraftöverföringen till bakhjulen skedde med en lång rem. Fordonet hade bara två växlar framåt. Utväxlingen ändrades genom att föraren flyttade remmen. Styrningen var av den så kallade centraltappstypen, dvs hela framaxeln vreds kring mitten. Märket deltog faktiskt i hastighetstävlingar.

De flesta mc-bilarna försvann ganska snart från marknaden. Trots den primitva konstruktionen hade Bédélia tydligen en viss popularitet i sitt hemland, eftersom den tillverkades i några olika typer från 1910 ända till 1925. Alltså betydligt längre än övriga mc-bilmärken. Googla på Bedelia cyclecar, så hittar du mer information om denna originella skapelse.
MVH, Jan Ströman

Rulla till toppen