Tvåväxlad Sachs där tvåan hoppar ur

Fråga: Hej. Jag har en Compact med 2-växlad sachsmotor. När jag kör på tvåan vill det gärna rycka till i motorn, som om växeln nästan hoppar ur, det syns på växelarmen som går in i motorn att den rycker till lite. Provade att trycka växelarmen framåt med foten när jag körde och då gick det bättre. Vad kan man göra för att komma tillrätta med det?

Gutta

 

Svar: Det här är ett klassiskt fel på sachsmotorerna med handväxel. Orsaken är ofta att medbringartapparna på dreven och hålen i medbringarskivan är slitna så de fått en konisk form istället för en cylindrisk. Då vill medbringaren och dreven skjuta ifrån varandra vid belastning och resultatet blir att växeln hoppar ur korta stunder under körning med en massa ryck till följd.

Om detta är felet måste motorn tas isär och de slitna delarna bytas. Fast det finns en ”fuskis”. Ta en dragfjäder från en skrivbordslampa och haka fast den i växelarmen så att fjädern vill dra i tvåans växel. Här får man laborera lite med fjäderspänningen så att ettans växel inte blir för trög att få i. Denna åtgärd kan lösa problemet om slitaget i motorn är måttligt. Man kan även trä på en tryckfjäder på själva vajern som även den trycker mot tvåans läge.

Jim Lundberg

Rulla till toppen