Var fyller man på oljan i en Saxonettemotor?

Fråga: Hej. Jag har nyligen köpt en DBS Saxonette som är tom på växellådsolja. Var och hur fyller man på ny?

Med vänlig hälsning

Lena

 

Svar: På äldre saxonettemotorer sitter det en lucka med ett stort ”S” på motorns högra sida. Då skruvar man bort luckans två skruvar och fyller på olja i hålet bakom luckan. På nyare Saxonetter saknas denna lucka och det finns bara en påfyllningsplugg på motorns översida, se bilden ovan. När oljemängden ska kontrolleras ställer man mopeden rakt och skruvar ur nivåpluggen. Om det inte kommer någon olja fyller man på i påfyllningshålet tills det börjar droppa olja ur nivåhålet. Då är det rätt mängd olja vilket är 2 dl på de gamla motorerna (med ”S”-luckan) och 2,5 dl på den nyare motorn som syns på bilderna.

Här är det viktigt att man häller i rätt typ av olja. Dessa automatmotorer ska ha samma olja som man har i bilars automatlådor. Dessa oljor är röda till färgen och finns i flera olika varianter. Lämplig olja i din motor är en olja som heter Dexron med tillägget 1, 2 eller 3 på slutet. Vilken du väljer av dessa spelar mindre roll. Detta är en olja för GM:s (General Motors) växellådor.

När oljan ska tappas ur tar man bort bägge pluggarna under motorn, se bild nedan. När det slutat rinna får man lyfta mopeden i framhjulet så att den sista oljan rinner ur nivåpluggens hål.

Jim Lundberg

Var fyller man på oljan i en Saxonettemotor?
Rulla till toppen