Barndomens Lanz Bulldog

Fråga: När jag som liten grabb växte upp på en gård, så hade vi en gammal traktor som var helt gjord av järn. Hjulen hade järntaggar i stället för gummidäck. Motorn var en encylindrig tändkulemotor som värmdes med en blåslampa före start. Starten skedde med ratten. Efter start fick man titta på en liten manick som snurrade på golvdurken om motorn gick åt rätt håll.

Detta muskedunder till traktor hade det fina namnet Lanz Bulldog och min ärade kusin gav bort den för ett antal år sedan mot en flaska brännvin. Jag vet ingenting om denna fina traktor. Jag tror att det kunde vara en 1920- eller 1930-tals traktor, det enda jag vet att den var rolig att köra, speciellt på berg där den lätt fastnade med sina långa järndubbsförsedda hjul. För en liten grabb var den också oerhört trögstyrd.

Jag önskar att jag kan få lite information om denna skapelse. Hur stor motor? Hur många hästar i motorn? Hur många växlar i lådan? Hur tung kunde den vara? Den kommer säkert från Tyskland, men vilken fabrik tillverkade traktorn? Frågorna kan bli hur många som helst och jag tror att ni har en hel del kännedom om skapelsen med den svartrykande skorstenen.

Hälsningar från Lasse E

Svar: Hej Lasse! Tack för en trevlig berättelse och din fråga om Lanz Bulldog.

Henrich Lanz AG. i den tyska staden Mannheim tillverkade från tidigt 1920-tal och fram till sent 1950-tal ett flertal traktormodeller med namnet Bulldog. Förutom namnet hade de även en annan sak gemensamt och det var motorn. Precis som du skriver hade Lanz äldre traktormodeller tändkulemotorer. 

Att utifrån dina uppgifter exakt säga vilken Lanz du körde och som så dumt byttes bort mot en flaska brännvin är inte helt lätt.

Idag är Lanz Bulldog från 1920- och 1940-talen eftertraktade samlartraktorer. Hyfsade exemplar står högt i pris.

Hälsningar, Per Ericsson

LANZ Bulldog Typ 25 L Ursprungsland Tyskland, tillverkningsår 1942 Första exemplaret utkom år 1933 Sista exemplaret utkom år 1952 Effekt 25  hk. Vikt standard  2250 kg.

 

Rulla till toppen