Vilken typ av hjullager i Monark M75?

Fråga: Det är mycket frågor om hjullager på denna sida och här kommer även ett nytt. Jag tänkte byta mina gamla hjullager mot tätade rullager på min Monark M75 från 1949, frid och fröjd det finns lager 6301 2RS som är 12 x 37 x 12 mm och går lätt att fästa med lagertätning. Men i detta passar inte 12 mm axel som hör till navet.

Sedan finns 6202 2RS som är 15 x 35 x 11. Då får jag göra en ring för passformen i navet och axeln går igenom med ett glapp på 3 mm mellan axel och lager. Tips och funderingar någon? det lutar åt det gamla lagret, det är inte slitet men man är alltid sugen på nya saker.

Ulf Jensen

 

Svar: Den mest robusta lösningen är att du använder de lager som passar i hjulnavet och svarvar till en ny hjulaxel. Då kan du integrera distansen mellan lagren genom att ta ett grövre axelämne som bara svarvas ner till 12 mm i ändarna. Det är väldigt viktigt att distansen mellan lagren inte blir för kort – då kommer lagren i spänn när man drar åt hjulaxeln och får ta mycket stryk. Gängan brukar vara en metrisk fingänga (M12x1 eller liknande). Har man inte tillgång till svarv kan man göra en hjulaxel av ett rundjärn på 12 mm och trä på ett distansrör för lagren.

Jim Lundberg

Rulla till toppen