Vad händer när en tvåtaktsmotor fyrtaktar?

Fråga: Vad menas med att en tvåtaktsmotor fyrtaktar?

Arne Jogesäter

 

Svar: Detta har jag sökt svar på under lång tid, men har nästan alltid sprungit på folk som spekulerar eller gissar istället för att ärligt säga ”Jag vet inte”. Det som händer i motorn är i alla fall att den börjar tända vartannat varv, precis som en fyrtaktare – därav benämningen fyrtakta. Detta sker vanligtvis när det är för mycket bränsle (fet blandning) i förhållande till luft.

Sen är då frågan varför en tvåtaktsmotor börja bete sig på detta vis. En teori (gissning?) som jag fått höra är att ”motorn får så mycket bränsle att den inte orkar tända bränsleblandningen och att den då måste blåsa ut bränsleblandningen i avgasröret så att den kan tända nästa dos med bränsle som kommer in via överströmningskanalerna”.

Det jag har svårt att köpa med detta resonemang är följande: Varför skulle motorn klara av att tända den andra dosen bränsle om den inte kunde tända den första? Det blir ju inte mindre bensin, utan möjligtvis mer bensin att ”tutta på” för varje varv.

Efter fler forskningar har jag till slut kommit fram till följande förklaring på varför en tvåtaktsmotor börjar fyrtakta.

Om motorn får en för fet bränsleblandning bildas det mycket avgaser, alltså rök. Om vi följer motorn några varv så händer då följande:

Första varvet: Motorn tänder på den feta blandningen. Det bildas så mycket avgaser av bränsleöverskottet att alla avgaser inte kommer att spolas ur cylindern, utan blir kvar där inne.

Andra varvet: Dessa kvarvarande avgaser förorenar den inkommande bränsleblandningen så mycket att den inte tänder. Motorn missar därför att tända detta varv.

Tredje varvet: När bränsleblandningen spolar ur cylindern denna gång åker de sista avgasresterna ut och nu är bränsleblandningen så ren att den kan antändas.

Fjärde varvet: Se första varvet och så vidare.

 

I mina öron låter denna förklaring riktig. Det skulle alltså vara avgaserna från föregående tändning som kväver förbränningen.  Någon som vet bättre?

Jim Lundberg

Rulla till toppen