Kan man mäta upp mopedens tändsystem med en multimeter?

Fråga: Hejsan. Jag har fått höra att man kan mäta en 6-volts mopedkondensator med en multimeter och värdet ska ligga mellan 0,20-0,35 mikrofarad. Går det även att mäta en ljusspole på något vis och även kunna konstatera vilken som lyser bäst om man har ett par som ligger?

Samma fråga även för tändspolen. Vore ju skönt om man enkelt kan testa detta innan man skruvar ihop en motor.

Biasse

 

Svar: För att kunna mäta kapacitansen hos en kondensator krävs det att man har en multimeter som har den speciella funktionen. Kapacitansen på kondensatorer i tändsystem ligger på 0,18-0,50 µF (mikrofarad), men även om man mäter upp ett riktigt värde kan kondensatorn ändå vara defekt. Ett test är att ladda upp kondensatorn med 6-12 volt och låta den ligga så några minuter. Sedan kortsluter man den med ett metallföremål. Då ska det uppstå en liten gnista om kondensatorn är hel och inte har ett inre läckage.

När det gäller ljusspolar är det väldigt svårt att mäta upp dem. I princip kan man bara avgöra om spolen har ett avbrott eller inte. Problemet är att en ljusspole har väldigt låg resistans (motstånd). Ett normalvärde är 0,5-0,7 Ohm. Spolen har dessutom över 200 varv koppartråd vilket innebär att varje varv håller cirka 0,0025 Ohm – alltså drygt två tusendels Ohm. Att kunna mäta om ett eller flera varv är kortslutna kräver specialinstrument samt att spolen mäts vid exakt samma temperatur varje gång.

Tändspolar går att ”grovmäta” med en multimeter. Man gör då en resistansmätning mellan primärlindningen (sladden till kondensatorn) och jord (stommen) samt mellan högspänningslindningen (tändkabeln) och jord. I det förra exemplet ska resistansen ligga ungefär som på ljusspolen – alltså cirka 0,5 Ohm. Högspänningslindningen ska ha en resistans på cirka 6000 Ohm.

Men när det gäller tändspole och kondensator bör dessa testas av särskild testutrustning och framförallt i upphettat tillstånd. Innanför svänghjulet är det cirka 70 grader under drift. Först då märks det om något är fel. Ljusspolar är enklast att testa genom att man byter ut dem och ser om det blev någon skillnad i ljusstyrka.

Jim Lundberg

Rulla till toppen