Problem med varvtalsregulatorn på Volvo T 15

Problem med varvtalsregulatorn på Volvo T 15

Publicerad

Fråga: Hej, skulle fråga angående varvtalsregulatorn på en Volvo t 15. Har en sådan och den vill inte reagera gentemot gasen utan går på halvgas tills jag får lagt i fyran, då ökar den upp i varvtal. Kan det vara att det saknas olja i regulatorn och i så fall hur mycket och vilken kvalitet ska det vara på oljan ? Motorn satt fast när jag fick hem den men efter några skvättar WD 40 så lossnade den med hemgjord vev! Originalet kroknade M.V.H Ingemar Moberg

Hej Ingemar!

 

Svar: Tack för din fråga. Kul att du har en Volvo T 15. De är ju inte allt för vanliga idag. Vet du att motorn i den traktorn även fanns i Volvos första sportbil P 1900, den med plastkaross. I traktorutförande heter motorn B 14 C.

Bekymret med varvtalsregulatorn tror jag hänger samman med att traktorn verkar ha stått väldigt länge. Om motorn satt fast så att du fick lov att tvinga loss den med våld, så är jag rätt övertygad om att även regulatorn kärvar. Många av 1950-talets traktorer fick nämligen inte alltid den omvårdnad de förtjänade. Bland annat slarvades det en hel del med oljebyten. Det innebar att det bildades mycket oljeslam. Och har då motorn och regulatorn, som även den innehåller motorolja, stått länge så finns alla förutsättningar att oljeslammet hårdnat nästan till beck. Det brukar drabba regulatorerna som har en "finare" mekanik. Mitt råd blir att du river ner regulatorn och gör rent innandömet. Sen tror jag regulatorn fungerar som den ska.

Lycka till med din lilla T 15 som på ett sätt var Volvos svar på Fergusons populära små traktorer.

/PerOn
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Frågor om NV Autoped

4 kommentarer

Jim Lundberg: Hej igen! Moppar är lättmekade och roliga att köra. Den där får du ihop!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206