Batteriet laddar ur

Fråga: Jag har en Volvo 740 där batteri laddas ur hela tiden. Jag har bytt generator men batteriet laddar fortfarande ur.

Svar: Vi förutsätter att ditt batteri är helt friskt och då blir första steget att kontrollera om generatorn överhuvudtaget laddar. Koppla in en voltmätare över batteriet. Det bör ge cirka tolv volt. Starta bilen och mät igen. Om generatorn är i gott skick bör voltmätaren visa cirka 14 volt. Ligger den kvar på tolv volt ligger felet hos generatorn.

Laddar inte generatorn kan det bero på att den inte är ordentligt jordad. Kontrollera jordning, har för mig om att många (alla?) har en extra jordfläta som kan ha dålig kontakt/har oxiderat av.

Laddar generatorn som den ska, ladas troligen ditt batteri ur av någon komponent i bilen som drar tjuvström, vanligenen felkopplad/defekt bilsteroanläggning. Koppla ur den och se om batteriet håller laddningen. Om batteriet forsätter att ladda ur är det bara att fortsätta och mäta sig fram, del för del i elsystemet, tills du hittar felet.

Läsare som har andra tips – lämna dem i rutan för kommentarer nedan.

Lycka till

Robert Gustavsson

Scroll to Top