Broms och koppling i samma pedal

Fråga: Hej! Här kommer min gode vän Ehje Lundgren på sin traktor, Fordson N 1938. (se filmen ovan – klicka på trekanten i bildens mitt) Föraren är av samma årsmodell! Denna traktor har koppling och broms i samma pedal. Fungerar på samma sätt som kopplingar gör, men vid fortsatt nedtrampning fungerar den som broms!

Fanns det flera traktormärken med samma koppling – bromsfunktion, och fanns det någon bil som har/hade liknande?

Hälsningar!

Willy

 

Svar: Hej Willy! Tack för frågan. Svaret på din fråga om det fanns fler traktorer som hade bromsfunktionen kombinerad med kopplingspedalen måste tyvärr bli lite svävande.

Orsaken är att vid den här tiden fanns ett flertal, framför allt amerikanska traktortillverkare, som med olika modeller försökte lyckliggöra den svenska marknaden.

Hos dessa traktorer var manövreringen av såväl broms- som kopplingsfunktionen inte standardiserad på samma sätt som idag. Att funktionerna sköttes med handreglage och/eller pedal var inte ovanligt.

Att idag säga om det fanns ytterligare någon traktormodell som hade den funktion du beskriver är därför inte helt lätt. Men sannolikheten att Fordson var ensam om sin kombinationsfunktion är ändå tämligen stor.

/Per Ericsson

Rulla till toppen