Broms och koppling i samma pedal

Publicerad

Fråga: Hej! Här kommer min gode vän Ehje Lundgren på sin traktor, Fordson N 1938. (se filmen ovan - klicka på trekanten i bildens mitt) Föraren är av samma årsmodell! Denna traktor har koppling och broms i samma pedal. Fungerar på samma sätt som kopplingar gör, men vid fortsatt nedtrampning fungerar den som broms!

Fanns det flera traktormärken med samma koppling - bromsfunktion, och fanns det någon bil som har/hade liknande?

Hälsningar!

Willy

 

Svar: Hej Willy! Tack för frågan. Svaret på din fråga om det fanns fler traktorer som hade bromsfunktionen kombinerad med kopplingspedalen måste tyvärr bli lite svävande.

Orsaken är att vid den här tiden fanns ett flertal, framför allt amerikanska traktortillverkare, som med olika modeller försökte lyckliggöra den svenska marknaden.

Hos dessa traktorer var manövreringen av såväl broms- som kopplingsfunktionen inte standardiserad på samma sätt som idag. Att funktionerna sköttes med handreglage och/eller pedal var inte ovanligt.

Att idag säga om det fanns ytterligare någon traktormodell som hade den funktion du beskriver är därför inte helt lätt. Men sannolikheten att Fordson var ensam om sin kombinationsfunktion är ändå tämligen stor.

/Per Ericsson

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Frågor om NV Autoped

4 kommentarer

Jim Lundberg: Hej igen! Moppar är lättmekade och roliga att köra. Den där får du ihop!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206