Lacka bilen själv

Fråga: Jag har en Volvo 142 som jag tänkte slipa ner och lacka själv med kompressor. Har du något tips för att lacken ska bli blank som en riktig billack?

Svar: Jag har pratat med en lackerare och han gav mig följande råd: matta ner lacken med slippapper som har en kornstorlek på 500. Om du har spacklat ska du inte använda grövre slippapper än 120, helt ska du ta sista med finare papper.

Är det plåtrent ska du använda en etsande grundfärg- Börja med att lägga ett häftvarv innan du går på med topplacken. Använder du tvåkomponents lack behövs ingen klarlack, men är färgen vattenbaserad måste du spruta ett varv klarlack.

Nu till din fråga: du ska lacka i en dammfri miljö, givetvis ska den vara väl ventilerad och skyddsmask ska användas. För att lacken ska bli fin måste underarbetet vara väl utfört. Lägger du på fel mängd färg finns det risk för exempelvis apelsinskalsyta eller färgrinningar. Vad som är ”rätt mängd” är svårt att förklara – du får helt enkelt prova dig fram vilken mängd som passar den lack du använder och ditt sätt att arbeta.

Om du inte har lackerat tidigare är det klokt att öva på exempelvis en dörr eller skärm innan du ger dig på en hel bil.

Räkna med att tillbringa många timmar med slipning och lackning, och att enbart materialet kostar runt 5 000 kronor och uppåt. Å andra sidan är det rätt skönt att kunna säga att man lackat bilen själv om resultatet blir bra.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen