När började man med förkromning?

Fråga: Hej! Ägde en gång ett renoveringsobjekt – en Husqvarna med sidovagn på 550 cc, tillverkad 1919. Den kördes såsom provvagn av försvaret, men ”civiliserades”, och då stod det i papperen att vagnen var av 1922 års modell.

Nog om detta. Maskinen hade gasljus; två rejäla lyktor framtill, och vackert förkromade! Trodde jag, till en expert påpekade: ”De måste vara förnicklade! Man kunde inte förkroma då!” Är det så – att förnicklingsmetoden är äldre än förkromningsmetoden? ”Mina” lyktor är ytterst svagt skiftande i gult, tycker jag! Förkromning ger en annan lyster, mycket blankare och ljusare!

Willy Nilsson

 

Svar: Förnickling som ytbehandlingsmetod går tillbaka så långt som 1870-talet eller mer. Gamla svartkrutsrevolvrar, typ Remington, som användes under amerikanska inbördeskriget kunde levereras med förnicklad yta.

Först någon gång i slutet av 1920-talet kom kromprocessen där man lägger ett tunt skikt krom ovanpå nyckelytan. Ytan blev nu mer silvrig jämfört med den gulare nickelytan och på köpet blev rostskyddet mycket bättre.

Jim Lundberg

Rulla till toppen