Lossa runddragen bult

Fråga: Jag har en Volvo 142 från 1974 som jag ska byta bromsok på. Men bulten till oket är runddragen. Hur får jag loss den? Jag tittade även på bromsledningen och även den är skadad.

Jocke

Svar: Det mest tillförlitliga sättet att få bort runddragna bultar är att värma dem med gassvetsen. Då brukar de flesta bultar lossna. Är skallen rejält runddragen kanske det inte går att få grepp med en vanlig hylsnyckel utan då får rörtången komma fram.

Har du ingen gassvets och inte möjlighet att flytta bilen är det värre. I bästa fall kanske du kan knacka på en hylsa som är numret mindre än bultskallen och banka loss muttern. Då får du vara beredd på att hylsan blir kass och/eller att du helt enkelt drar av bultskallen.

När det gäller bromsledningen är nipplarna tillverkade av en tämligen mjuk metallegering och blir lätt skadade om fel verktyg används. Det förekommer att gängan är konisk och därför kan nippeln bita fast ordentligt. Prova att värma och se om den lossnar. I värsta fall får du ta till rörtången igen. Med största sannolikhet blir nippeln (och kanske även bromsröret) så skadad att du inte bör montera tillbaka den, å andra sidan kostar en ny nippel bara någon eller några tior.

Robert Gustavsson

Läsare som har fler tips till Jocke – lämna dem i rutan för kommentarer nedan.

Scroll to Top