Flödande förgasare på Volvo BM T22

Flödande förgasare på Volvo BM T22

Publicerad

Fråga: Hej! Har en Volvo BM T22 som jag renoverat förgasaren på men den vill fortfarande flöda när man stänger av. Någon som vet vad det kan bero på? Har bytt flottörventil och justerat nivån efter uppgifter i boken.

/Rasmus

 

Svar: Hej Rasmus!

Flödande Zenith 161-förgasare är ett inte helt ovanligt problem på Volvo T 22-traktorer. Grejorna är gamla idag och många gånger har dom heller inte fått den vård dom förtjänar. Men med lite handpåläggning så brukar felet vara lätt fixat. Hur som... ditt problem med flödning kan ha flera orsaker.

1. Ett av de mer vanliga är att bränslejusteringsnålen, det ställbara munstycket längst ned på förgasarens sida, är för mycket öppet. Med bränslejusteringsmunstycket ändras bränsletillförseln till förgasaren. För stor öppning kan ge flödande förgasare.

Inställningen kollar du genom att försiktigt vrida munstyckets nål helt i botten, alltså stänga helt. Sedan öppnar du munstycket 1½-3 varv. För lite öppet munstycke ger svag motor när du kör. Kontrollera också att huvudmunstycket, som påverkas av bränslejusteringsnålen är rent och och nålen inte är skadad.

2. Hur mår bränslefiltret? Följer det med föroreningar som hindrar förgasarens nålventil, som påverkas av flottören, att stänga? Gör den inte det flödar förgasaren.

3. Kärvar flottöraxeln? Kolla så den löper lätt i flottörens fästöron och även i förgasarens gods. Kärvande flottöraxel ger flödande förgasare.

4. Kolla packningen mellan förgasargodset och nålventilens (flottörventilens) säte. Dålig eller saknad packning ger flödning.

5. Läckage på flottörkroppen. Kan vara svårt att se i första vändan. Men om flottören om successivt fylls av bränsle och sjunker blir följden flödning då nålventilen (flottörventilen) inte stänger.

6. Rost. Zenithförgasarens hus består av prima gjutjärn - som gärna rostar invändigt. Flottören kan då inte röra sig som den ska. Resultatet blir flödning.

7. Sprickor i förgasarens gods. En god vän drabbades av flödande Zenith 161-förgasare som orsakades av en fin spricka i godset till flottörventilens gänga.

8. Frostskador. Jodå, kondens som följer med bränslet kan frysa och skada förgasaren. Frostskador kan ge svårlokaliserade deformationer som kan göra att bränslet tar fel väg.

9. Bränslekranen. Måste fungera då bränslet rinner till förgasaren med självtryck. Defekt kran och packning kan faktiskt ge upphov till flödning och dropp från förgasaren!

10. Flottörinställningen skall enligt Volvos måttuppgift i verkstadshandboken vara 29 mm.

Lycka till med din Volvo T 22 - i grunden en outslitlig traktor.

/Per Ericsson

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Frågor om NV Autoped

4 kommentarer

Jim Lundberg: Hej igen! Moppar är lättmekade och roliga att köra. Den där får du ihop!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206