Tvåväxlad Sachs med slapp koppling

Fråga: Hej! Jag har en tvåväxlad Sachsmotor med handväxel som jag har problem med. Det är kopplingen som är helt ”slapp” alltså inget motstånd alls. Så min fråga är… Vad kan felet vara? För så vitt jag minns i höstas när jag plockade isär moped (inte motorn) så funkade den fint.

Mvh Johan

 

Svar: Det är inte så enkelt att vajernippeln har släppt i någon ände av vajern? Kolla hur kopplingsarmen ovanpå motorn (vänster sida) står. Den ska peka lite bakåt när man inte rör kopplingen och sedan ska den gå tungt när man skjuter den framåt – det är kopplingsfjädrarna som gör motstånd.

Om även kopplingsarmen på nere motorn är slapp är det vanligtvis två saker som kan ha hänt. I kopplingskorgens centrum (innanför S-luckan) sitter en justerskruv. Det kan vara så att denna skruv har lossnat och gängat upp sig. Detta låter visserligen lite konstigt eftersom mopeden ska ha fungerat när den ställdes undan i höstas. Men det är värt att kolla. Anledning nummer två kan vara att muttern som håller kopplingskorgen har lossnat så att korgen rört sig utåt varvid tryckstängerna i motorn inte når fram till tryckplattan/justerskruven.

Jim Lundberg

Rulla till toppen