Puch Monza som dör när man gasar

Fråga: Hej, jag har ett problem med min Puch Monza, den har gått bra tidigare men nu har den börjat gå dåligt, först gick den när jag hade i friläge och kunde även varva då men när jag la i växeln så gick den bara på låga varv och svarade inte på gas. Numera efter kanske ytterligare 500 meter och lite stillastående så går den inte att varva när man har i friläget heller utan dör när man gasar, jag misstänker att det skulle kunna vara skit i huvudmunstycket men är inte riktigt säker.  

Först när den började gå dåligt trodde jag det var för att den drog tjuvluft i bränsleslangendå den gjorde det, men har bytt slang och då gick den bra ett tag för att sedan gå dåligt igen. Har kollat så det rinner ur bränslekranen och det gör det, skulle det möjligen kunna vara såatt det är skit i filtret som sitter i tappen där bensinen rinner in i förgasaren, för det sitter väl ett filter där?

Ronny

 

Svar: Det kan både vara bränsleproblem eller tändningsproblem. För att ta reda på i vilken riktning du ska felsöka gör du så här: Starta motorn och kör mopeden tills den dör av sig självt. Ta ur tändstiftet. Om detta är torrt så kommer det ingen bensin och är det blött så är gnistan troligtvis för svag. Då vet man var man ska sätta in åtgärder.

På äldre mopeder är det inte ovanligt att packboxarna i vevhuset har torkat sönder eller är utslitna. Kolla om det rinner olja innanför svänghjulet, vilket är ett symtom på läckande packbox. Jag tror inte att det sitter något filter i slanganslutningen på Puch Monza, men det är ju lätt att kolla. Blås ur förgasaren med tryckluft.

Jim Lundberg

Rulla till toppen