Hydraulikproblem på Volvo BM 230 Victor

Hydraulikproblem på Volvo BM 230 Victor

Publicerad

Fråga: Hejsan! Har en olja fråga! Har en traktor, Volvo BM 230 Victor som inte lyfter hydraulen. Har jämt använt traktor kombiolja förut, men nu sa traktorverkstaden att den inte är bra och rekommenderade hydraul olja SHS 32 för den används mest till snön. Men nu är det så att efter 30 min körning så slutar hydraulen att höja snöbladet. Har jag fel olja i vad kan vara fel? Har förresten spänt remmarna till pumpen men utan resultat.

Mattias B

 

Svar: Hej Mattias! Hydrauliken på BM-Volvo 230 Victor är tämligen okomplicerad. Kort sagt är det inte mycket som kan gå sönder. Av det du beskriver låter det snarare som om den hydrauliska lyften på din traktor är i behov av en renovering - med ålderns rätt.

Men om vi börjar med oljekvalitén i hydraulsystemet så rekommenderar handböckerna till traktorn användandet av vanlig motorolja SAE 10 ner till minus 10 grader. Om traktorn har kraftuttag, som jag antar att din traktor har, skall mängden olja uppgå till 6 liter. Kolla genom att öppna nivåpluggen på hydraulhusets högra sida. En "tjockare" olja som motorolja kan göra att lyften fungerar bättre även när oljan blir varm. Men kom ihåg att den arbetar lite långsammare i minusgrader.

Dagens hydrauloljor går också att använda. Men de är mer lättflytande, alltså "tunnare". Detta kan göra att hydraulen fungerar sämre, eller om den är sliten - inte alls - när oljan blir varm.

Under hydraulhuset, i traktorns bakkropp, sitter en stor avtagningsplugg. Där finns också oljesilen. Om du inte redan gjort det, ta ut silen och gör ren den.

Hydraulolja är mycket känslig för föroreningar. Har du haft förorenad eller fuktbemängd olja i systemet kan det ha tagit skada. Resultatet brukar då bli att hydraulen tappar trycket och slutar fungera när oljan blir varm.

Hydraulpumpen och överströmningsventilen (säkerhetsventilen) i hydraulhuset är sällan "bovar i dramat". Men har du tillgång till en annan pump. Byt och prova om lyften funkar bättre.

/Per

On
Off

12 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Nascarkrascher på 50-talet

4 kommentarer

Jim Lundberg: Varför tänker jag på Gröna Lund?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206