Katalysator och partikelfilter på veterantraktor?

Katalysator och partikelfilter på veterantraktor?

Publicerad

Fråga: Går det att förse en gammal dieseltraktor, t ex En Boxer eller Viktor, från 50- eller 60-talet med katalysator och partikelfilter? Går det att förse en Krabat, Terrier eller Grålle med bensinmotor med katalysator om man byter ventiler?

Vänligen

Staffan Löwenborg (prenumerant)

 

Svar: Hej Staffan Löwenborg. Ja, teoretiskt bör det gå att utrusta äldre traktormotorer i enlighet med din fråga. Men jag har aldrig hört talas om någon som har genomfört det. Gör du det är du välkommen höra av dig till Classic Motor.

Vänligen

Per Ericsson

 

Svar 2: Jag har ingen erfarenhet av detta, men det finns katalysatorer av universaltyp anpassade till dieselmotorer, liksom partikelfilter av universaltyp.

Det kan finnas en risk för att slutsumman inte blir bra, kanske med igensotad motor.

Jag gissar att du med byta ventiler menar att bygga om motorn så den går att köra på blyfri bensin. Det går att montera en katalysator, men de som är mer kunniga än jag på området, säger att det även här finns en risk att slutsumman blir mindre bra än du kanske hoppats. Det är lätt att katalysatorn sotar igen eller får förkortad livslängd om förgasaren inte är i perfekt skick och korrekt inställd, exempelvis om den ger för fet blandning. Livslängden på katalysatorn minskas ytterligare om du har mineralolja med tillsatser i motorn. Katalysatormotorer ska ha syntetolja, vilket kanske inte är så bra för en äldre bensinmotor. Bästa resultatet med en katalysator uppnås på motorer med insprutning tillsammans med en lambdasond.

Robert Gustavsson  

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Nascarkrascher på 50-talet

4 kommentarer

Jim Lundberg: Varför tänker jag på Gröna Lund?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206