Mustang Mamba som dör när man gasar

Fråga: Hejsan, Jag har nyligen börjat ta vara på en Mustang Mamba som jag tror är årsmodell 1978. Jag har ingen större erfarenhet och går nu försiktigt fram i renoveringen. Stötte på problemet som tidigare frågeställare har ställt frågan om; när jag gasar för mycket så börjar motorn dö och jag måste släppa gasen till halv gas för att den ska fortsätta varva.

Precis som tidigare frågeställningar så dör den också lättare när jag växlat upp till andra och tredje växeln samt om jag försöker mig på en lättare uppförsbacke. Om jag har förstått det rätt från tidigare svar så är det stor risk för att jag har fel munstycke, men som nykomling på ämnet så skulle jag vilja fråga vad munstycket är, hur jag identifierar vilken storlek (?) det är och vad jag kan förändra. Jag har rengjort förgasaren, bytt olja samt bensin. Den startar utan problem och går fint på tomgång.

Tacksam för alla upplysningar!

Sebastian

 

Svar: Jag förutsätter att motorn inte är trimmad – och av en okunnig person då vad som helst kan hända. Det låter som att förgasaren inte klarar av att leverera tillräcklig mängd bensin vid full gas. Då är det ofta huvudmunstycket som är boven. Jag har tyvärr inga uppgifter på hur stort munstycket ska vara i en Mustang Mamba, men om den har fungerat med det som sitter i förgasaren nu, är det troligtvis något som blockerar munstycket. Då får man blåsa rent det med tryckluft eller en cykelpump. Blås då från motsatt håll relativt bensinflödet. Om det måste pillas i munstycket måste tråden vara mjukare än materialet i munstycket så att ingen skada sker. Ett borst från en diskborste eller en koppartråd ur en elkabel är lämpliga.

Mamban fanns under flera år och har haft minst två olika förgasare. Tidigare var det den klassiska ”U-båten” och där sitter huvudmunstycket på vänster sida, riktat snett nedåt. På nyare Mambor sitter det en förgasare men ringflottör med själva flottörhuset sittandes under förgasaren. Här sitter huvudmunstycket i centrum och stående vertikalt. Storleken på munstycket är instansat med små siffror, och ju högre tal, desto större munstycke.

Men det kan även vara tändningen som är orsaken till att motorn stannar vid fullgas. Starta motorn och dra på full gas så att den stannar och ta ur tändstiftet. Är detta torrt så är det bränsletillförseln som är orsaken, men är tändstiftet blött är det troligtvis tändningen som spökar. Börja med att byta tändstift. Om det inte hjälper kan det vara fel brytaravstånd (bör vara 0,40 mm på din motor) eller så är tändspolen och/eller kondensatorn defekt.

Jim Lundberg

Mustang Mamba som dör när man gasar
Äldre Zündappmotorer hade Bings ”U-båtsförgasare”. På just denna förgasare sitter ett ställbart huvudmunstycke (inringat). Flottörhuset sitter på höger sida av förgasaren
Mustang Mamba som dör när man gasar
Nyare zündappmotorer (från mitten av 1970-talet) har en förgasare med ringflottör där flotthuset sitter under förgasaren med huvudmunstycket stående i mitten (inringat). Det borde vara den typen av förgasare på din moped om den är från 1978. Förgasaren på bilden är inte exakt likadan som den på Mustang Mamba och flottören och flottörhuset är demonterade.
Rulla till toppen