Vridmoment på tvåtaktsmotor

Vridmoment på tvåtaktsmotor

Publicerad

Fråga: Hejsan Classic, Vad är det egentligen som gäller för sambanden mellan kompression, effekt och bottenvrid för en tvåtaktsmotor? Har nämligen en cylinder till min Husqvarna Drömbåge som rent teoretiskt skulle kunna planas ned typ 1,5 mm (kolven vänder 1,5 mm under övre kanten på cylindern). Skulle effekt och vridmoment då öka? Behöver man minska förtändningen om man ökar kompressionen?

/Cruzze

 

Svar: Generellt så ökar effekt, vridmoment och bränsleeffektivitet när man höjer kompressionen på en förbränningsmotor. Men kurvan pekar inte uppåt i all evighet utan viker snart av nedåt. Tvåtaktsmotorer är känsligare för hög kompression och kan gå riktigt illa om kompressionen blir för hög. Bland annat så minskar toppvarvet. Jag har testat med kompressionstryck på närmare 17 kilo (typ lika många Bar) på mopedmotorer och de fungerar knappt när varvtalet ökar.

Men att sänkta topplocket 1-1,5 mm genom att sänka toppdäcket på cylindern ger ingen dramatisk höjning av kompressionen och ger förmodligen endast fördelar (fast små) i form av de tre nämnda i först raden. Förbränningsrummet på en bruksmotorcykel från 1950-talet är långt ifrån extremt och en moderat planing av topplock eller cylinder kan knappast bli för mycket.

När det gäller om förtändningen ska vara tidigare eller senare när man höjer kompressionen på en given motor var något som jag och en klasskompis diskuterade livligt när vi hade moppar (första gången). Har dock glömt vad vi kom fram till…

Jag tror nog att våra kunniga läsare har mer att tillföra här.

Jim Lundberg

On
Off

25 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken gänga på bensinkranen till Husqvarna Silverpil?

2 kommentarer

Rexmja: Hej Vilken gänga vet jag ej, men tror att detta är rätt packning. Kolla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206