Ingen gnista på Boschmagnet till Volvo T 31

Ingen gnista på Boschmagnet till Volvo T 31

Publicerad

Fråga: Tändmagnet Bosch 6V till en traktor VOLVO T31. Ger ingen gnista. Vad är tänkbara fel?

Bengt Jonsson

 

Svar: Hej Bengt! Ingen gnista från Bosch magnettändning JU4R2, antar att det är en sådan du har på din Volvo T 31, kan bero på:

1. Ålderskrämpor hos magnetspolen (tändspolen) som resulterar i dålig isolering och överslag. Kontrollera även elledningen från magnetspolen. Isoleringen kan ha blivit dålig. Putsa bort eventuell oxid på anslutningarna, även på strömskenan.

2. Brytarna. Fila bort eventuella ojämnheter på kontaktytorna med en liten fil. Ställ in korrekt avstånd.

3. Kontrollera också att den manuella tändförställningen, alltså regleringen med den lilla spaken från förarplatsen, rör sig som den ska och inte gör så att brytarplattan med brytarna hänger upp sig i "stopp-läget". Gör ren och smörj upp brytarplattans rörliga delar sparsamt.

4. En åldrande kondensator kan också bli en felkälla.

5. Bakom drevet till fördelararmen sitter en liten elborste. Har den blivit utsliten kommer ingen ström till fördelararmen.

6. Det kan också inträffa att magneten blir "avmagnetiserad". Men det är sannolikt en mindre vanlig felkälla.

7. Att fördelarlocket inte är sprucket, skadat på annat sätt eller fuktigt, och att tändkablarna är fräscha, är jag säker på att du redan kollat.

Bosch har en bra sprängskiss på magnetapparaten. Om du skaffar en sådan ser du precis hur den är uppbyggd. Bosch nummer är 0 203 100 001 JU 4 R 2. (Med reservation för nummerändring idag då sprängskissen gjordes under 1970-talet)

Lycka till med att få rätta gnistan igen.

Per Ericsson

On
Off

6 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare
Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206