Ersättningsolja till SAE 80W-90 GL1

Fråga: Hej Jim! Skulle häromdagen köpa SAE 80-90 olja GL1 på OK/Q8 där det alltid funnits, icke denna gång, expediten trodde att den upphört. Vet Du något om detta. Ersättningsolja?

Arne Persson

 

Svar: Transmissionsoljor (avsedda för växellådor, bakaxlar, styrsnäckor och andra kuggväxlar) är framtagna för att minska friktionen mellan ytor som trycker/glider mot varandra så som i växellådor. Dessa oljor har en rad olika klassningar och en av dessa är då API (American Petroleum Institute) som graderas GL 1 till GL 6. GL står för ”Gear Lubricant” (kuggväxelolja) och ju högre GL-nummer desto mer additiv innehåller oljan.

GL1 är den ”mildaste” transmissionsoljan och kan ersättas med en motorolja som ofta motsvarar GL1. Idag förekommer nästan bara GL1, GL4 och GL 5, och GL1 verkar även den vara på väg ut. GL 4 och GL 5-oljorna innehåller ytaktiva ämnen som ”angriper” stålets yta så att det bildas en hård oxidhinna som minskar friktion och slitage rejält.

Dessa oljor används därför i växlar som är hårt belastade och där det även förekommer glidande rörelser mellan kuggarna – som exempelvis i hypoidväxlar. Nackdelen med GL4 och särskilt GL5 är att dessa additiv kan angripa bussningar av brons som istället bryts ner. Det är många som förstört synkringarna (av brons) i manuella växellådor genom att hälla i för aggressiva oljor. GL5-oljor innehåller ungefär dubbelt så mycket starka additiv som GL4-oljor.

Om man ersätter en transmissionsolja med en motorolja måste man beakta att viskositeten på dessa två oljegrupper mäts helt annorlunda. I tabellen ser man hur det ligger till. En transmissionsolja SAE 80 har nästa samma viskositet (trögflutenhet) som en Motorolja med viskositeten SAE 20 eller SAE 30. Den senare används bland annat i Volvos M 41-lådor då Volvo inte rekommenderar en transmissionsolja där överväxel är ansluten till lådan.

SAE 30 motorolja är den oljan som du kan använda istället för OKQ8:as SAE 80W-90 olja som verkar vara på väg ut. SAE 30-olja säljs som gräsklipparolja och finns då på massor av försäljningsställen som bensinmackar, stormarknader och biltillbehörsbutiker för att nämna några.

Jim Lundberg

Ersättningsolja till SAE 80W-90 GL1
Viskositeten (tröflutenheten) hos motor- och transmissionsoljor mäts på olika vis. En SAE 30 motorolja är alltså ungefär lika tjock som en SAE 80 transmissionsolja.
Ersättningsolja till SAE 80W-90 GL1
Transmissionsoljor mad API-klass GL1 verkar vara på utgående, men finns nog kvar ett tag till som ”Classic-oljor”. Men en GL1-olja går oftast att ersätta med en vanlig motorolja.
Rulla till toppen