Har jag motorfotogen i fatet?

Arkivbild.

Har jag motorfotogen i fatet?

Publicerad

Fråga: Hej, sysslar med veterantraktorer och har två bensin/fotogenare. Har nu blivit erbjuden av en man, att köpa ett 200-litersfat med fotogen, som stått på hans föräldrars gård i många år. Han är dock inte säker på om det är motorfotogen eller lysfotogen. Hur skiljer man på dessa? Kan man lukta sig fram? Och, är det sannolikt att lysfotogen förvarades i 200-litersfat på en gammal gård?

 Undrar Bertil.

 

Svar: Hej Bertil. Jag tror du har helt rätt i ditt antagande att lysfotogen knappast förvarades i 200-literfat på en lantgård. Mot att så mycket lysfotogen skulle ha förvarats i ett fat talar främst det faktum att elektrifieringen av landsbygden huvudsakligen genomfördes flera årtionden innan fotogentraktorernas genombrott som kom under tidigt 1950-tal.

Alltså är jag tämligen säker på att det bränslefat du blivit erbjuden innehåller motorfotogen.

Per Ericsson

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Nascarkrascher på 50-talet

4 kommentarer

Jim Lundberg: Varför tänker jag på Gröna Lund?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206