LED-lampor som slocknar på mopeden

Fråga: Hej! Har hängt på ett par LED-lampor på min 1289:a, tar strömmen direkt från ljusspolen då lyser dom, men om jag samtidigt sätter på hel- eller halvljuset slocknar LED-lamporna. Vad kan detta bero på? Dom får ju ström från samma spole? Ska det inte gå att använda dessa tillsammans? Med vänlig hälsning.

Göran

 

Svar: Nu vet jag inte vad det är för LED-lampor som sitter på mopeden, men då hel- och halvljuset verkar vara standard (glödlampor) verkar det vara svagare LED-lampor till bakljus eller liknande.

LED-lampor fungerar inte riktigt som de gamla glödlamporna när spänningen sjunker. En glödlampa lyser svagare och svagare tills den knappt glöder. Om spänningen sjunker under en viss nivå så kan en LED-lampa istället slockna tvärt.

Förmodligen ligger det till så här: Dina LED-lampor vill ha en rätt hög spänning. De kanske är på 12 volt? Ljusspolen på en äldre moped med 6-voltssystem ger bra många fler volt om den är obelastad – kanske 12 volt eller mer. En LED-lampa på exempelvis 12 volt kan då lysa bra, men när man sedan slår på framlyset med glödlampor (som drar mer ström) så sjunker spänningen och då kan det mycket väl bli så att LED-lampan tvärslocknar.

Mät spänningen på mopeden med lyset på. Det ska vara 6 – 7 volt vid högre varv på motorn. LED-lamporna ska vara på 6 volt. Jag har testat olika 12-volts LED-lampor på hojar med 6 volt och en del lampor lyser och en del inte.

Jim Lundberg

Rulla till toppen