Bygga om hjullager på Monark Skoterett

Fråga: Hur bygger jag om hjullagringen till Monark Skoterett från 1960-tal till ”vanliga” tätade lager? Behöver egentligen mått för distanshylsan – och gärna även beteckning på lagren.

Raimo Arhio

 

Svar: Axeldiametern på hjulaxeln på Skoterett är 12 mm. Den ”lösa” lagerbanan i hjulet har en ytterdiameter på 34 mm. Då det inte finns något kullager som har dessa mått får man välja ett 6201 spårkullager som har måtten 12x32x10 mm och lägga en remsa av en 1 mm tjock plåt runt lagret som utfyllnad i navets hål. Välj ett lager med gummitätningar på sidorna (6201 2RS) så klarar det vatten. Lager finns bland annat hos Jacking AB telefon 0227-133 22.

Som alltid när man monterar spårkullager i ett hjulnav måste man ha en distanshylsa mellan lagrens innerringar så att lagren inte kommer i spänn när man drar åt hjulaxelns muttrar. Jag har inget mått att komma med utan rekommenderar att du monterar lagren i navet och mäter upp exakt hur långt det är mellan dessa. Se till att lagren verkligen har bottnat i sina hål. På detta mått lägger man till ett par tiondels millimeter på distanshylsan för att vara på den säkra sidan.

Jim Lundberg

Bygga om hjullager på Monark Skoterett
När man bygger om navet med spårkullager måste man ha en distanshylsa mellan lagren – annars kläms dessa sönder när man drar fast hjulet i gaffeln/svingen.
Bygga om hjullager på Monark Skoterett
Hylsan ska vara aningen längre än vad avståndet blir mellan lagren när de sitter i navet. Ett par tiondels millimeter räcker bra.
Rulla till toppen