Belysningsspole till utanpåliggande tändspole

Fråga: Hej Jim! Du gillar ju att bygga om tändsystemen på 2-taktarna till utanpåliggande spole. Men istället för att linda om den gamla tändspolen borde man väl kunna ta en belysningsspole och sätta på gamla tändspolens plats? Om man hittar en ny belysningsspole borde det ju spara lite arbete.

Thomas Persson

 

Svar: Det brukar fungera med en belysningsspole istället för att man lindar om primärlindningen på den gamla tändspolen. Jag säger brukar, för primärspolen på en tändspole i en svänghjulsmagnet bruka ha 175 till 240 varv medan en belysningsspole kan ha över 250 varv. Därför brukar jag linda på en ny primärlindning med lika många varv som den gamla tändspolen har. Det är dock inte så noga med antalet.

Spänningen från en spole står i relation till antal varv där ett typvärde är 0,03 volt (30 mV) per varv. Med en belysningsspole finns det därför en viss risk för att man bränner brytarna och/eller den utanpåliggande tändspolen. En enkel åtgärd är dock att linda av 10 till 30 varv (ett lager är ca 30 – 40 varv) från belysningsspolen om den ska driva en utanpåliggande tändspole.

Jim Lundberg

Rulla till toppen