Bromsproblem på flakmoped

Fråga: Hallå Jim! Jag har något av ett lapptäcke till flakmoped. Vacker är den, men är lite olika ramdelar. Motorn är tvåväxlad Sachs, endast bakbroms. Förra sommaren när jag trampade igång den hårt var det något med bakbromsen som gick sönder och föll bort (hittade inte delen) som nu gör att bakbromsen inte fjädrar tillbaka, istället fortsätter bromsarmen upp över motorblocket. Problemet är att jag inte kan minnas hur det ens var en gång i tiden och har inga referensbilder.

Har hört att det är i själva bromsnavet det ska fjädra tillbaka, men så har det nog aldrig varit på min moppe. Jag har för mig att det satt en slags tjock fjäder i själva pedalaxeln, innanför pedalfästet, men är inte säker. Så problemet är att jag inte vet vad som saknas, vad jag behöver för del och hur den ens ska sitta. Men misstänker att lösningen på denna gåta inte är särskilt svår. Tacksam för svar!

Viktor

 

Svar: Nu förutsätter jag att din motor har pedaler eftersom mopeden annars skulle ha fotpinnar med en separat bromspedal och då går bromsstaget från pedalen till armen på bromsskölden i bakhjulet.

Pedalmotorerna har en bromsarm (14) som sitter på en rörlig hylsa (10). När man trampar bakåt för att bromsa så rör sig medbringaren (7) mot hylsan som då följer med axeln när den rör sig motsols (från högra sidan sett) vid bromsning.

Någon returfjäder har jag inte sett på sachsmotorerna, däremot kan det ibland sitta en sådan runt axeln till bromsexcentern på bakhjulet. Men för det mesta så är det bromsbackarnas returfjädrar som ordnar returen. Backarna dras in från trumman av dessa fjädrar och tvingar då excentern, och bromsarmen, att gå tillbaka till ursprungsläget.

En modifiering som man ibland ser är att man tagit en fjäder (ofta från en skrivbordslampa) och satt denna mellan bromsstaget och ramen så att fjädern vill dra staget framåt. Men det ska fungera utan denna fjäder. Däremot ska en flakmoped (alla trehjuliga mopeder) ha en parkeringsbroms så att mopeden inte kan rulla iväg om man lämnat motorn i friläge. Den består av en spak/pedal bakom motorn som man fäller ner vid parkering så att bromsstaget dras framåt och bakhjulet bromsas.

Jim Lundberg

Bromsproblem på flakmoped
Så här ser det ut i verkligheten. På bilden mäts axialspelet hos dessa delar.
Bromsproblem på flakmoped
Trehjuliga mopeder måste ha en parkeringsbroms eftersom de annars kan rulla iväg. Denna skymtas i den röda ringen.
Scroll to Top