Tvåväxlad Sachs som plötsligt trycker ut olja

Fråga: Hej! Min Crescent 1209 med tvåväxlad (hand) Sachs började plötsligt att trycka ut olja vid påfyllningspluggen. Luftningen sitter monterad pekandes bakåt så det stämmer. Jag klurar på om det är packboxen som gett sig och kompression som läcker ut i motorn som gör att oljan trycks ut? Vad kan det annars vara?

Mikko

 

Svar: Påfyllningspluggen på de tvåväxlade motorerna har en liten ”skärm” nertill som ska förhindra att oljan från bland annat kickdrevet ska stänka rakt upp i pluggen där ju ventilationshålet sitter. Är hålet i pluggen vänt bakåt så sitter den lilla skärmen automatiskt åt rätt håll, vilket är framåt.

Under förutsättning att det är rätt oljemängd (2 dl) samt rätt viskositet på oljan (SAE 80) så bör felet vara att packboxen på vevhusets högra sida har börjat läcka så att en del av vevhuskompressionen går ut i växellådan och höjer trycket där. Den packboxen går att byta om man tar bort vevaxeldrevet samt kopplingskorgen.

Jim Lundberg

Tvåväxlad Sachs som plötsligt trycker ut olja
Ventilationshålet (1) ska vara vänt bakåt så att avskärmningen (2) hamnar framåt. Här får man laborera med olika tjocka packningar så det blir rätt. Den röda pilen visar kickdrevets rotationsriktning och det håll som oljestänket från detta drev rör sig åt.
Rulla till toppen