Compact som inte går trots gnista

Fråga: Hej! Har en Compact från 1970 som har en tvåväxlad Sachsmotor som inte vill gå trots att gnistan är perfekt. Den startar direkt när den är kall och går en kort stund. När jag då tar bort stiftet så är det torrt så jag utgår från att det är ett bränslefel då gnistan är perfekt. Tanken är rengjord och bränslet flödar jämt från kranen. Har bytt till en annan Bingförgasare men problemet kvarstår. Vad kan det vara? Tacksam för dina kloka råd.

Nils Mellander

 

Svar: Testa att köra med tanklocket lite löst påskruvat för att se om problemet kvarstår. Det kan vara stopp i lockets ventilationshål och då uppstår snart ett undertryck i tanken så att bensinen slutar att rinna ut till förgasaren.

Ett långskott är att packboxen på svänghjulssidan har tappat sin fjäder så att enbart gummit i tätningsläppen trycker denna mot axeln. Det kan fungera utan fjädern när gummit är kallt och stelt, men kan börja läcka (=tappavevhuskompression) när gummit blivit varmt och mjukt.

En kompis ILO vägrade gå när den var varm och det visade sig vara kolvringarna som var lövtunna så att kompressionen försvann. Efter ringbyte blev allt bra igen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen