Tändningsproblem med omsvetsat svänghjul

Fråga: Hej! Ingen tvåhjuling men en 3-cylindrig vattenkyld tvåtaktare på 700cc och 70hk vid ca 6000 rpm. Motorn 2SI 690l sitter monterad i en gummibåt med vattenjet. När föregående ägare hade den så lossnade muttern till startmotorn och rensade triggertopparna på svänghjulet. (CDI tändning med trigger och tre separata tändspolar)

Han har svetsat dit nya triggertoppar på svänghjulet, jag har startat motorn men det händer inget när jag ger gas. (Känns som att den går väldigt fett eller att tändningen står fel) Hur bifogar jag en bild?

Vad kan vara vettig förtändning på denna om jag strobar den? 20grader på låglast? Motorn har riktigt bra gnista på samtliga stift men frågan är om han har fått tändlägena rätt? Tillverkaren finns inte längre och jag har sökt igenom hela internet efter info utan framgång.

Jonas

 

Svar: Frågan är om motorn har fungerat efter reparationen som den förra ägaren gjorde. Jag har nästan ingen erfarenhet av CDI-system, men en motor, oavsett tändsystem, brukar starta och fungera även om tändningen står fel. För sen tändning ger tröttare och varmare motor och för tidig tändning ger stötig gång och risk för bakslag vid start. 20 grader låter lite sent, men då jämför jag med äldre tvåtaktare på två hjul.

Om det är ”taggarna” som sitter i periferin som är dessa triggertoppar kan jag räkna till sju stycken. I min värld borde det bara finnas tre stycken och fördelade med 120 grader om det är en trecylindrig motor med samma delning mellan vevtapparna på vevaxeln. Exempelvis nr 1, 3 & 6 på bilden.

Nu kanske det ska vara sju triggertoppar, men en tanke är att det kanske bara fanns tre toppar från början men att svänghjulet kan ha haft markeringar för toppar på fler ställen. Om förra ägaren efter ”rensningen” då hjulet lossnade kanske tolkade alla markeringar som en avbruten topp och svetsade nya toppar där han trodde att de suttit.

Fast jag lämnar över frågan till våra läsare som säkert kan reda ut det här.

Jim Lundberg

Tändningsproblem med omsvetsat svänghjul
Rulla till toppen