Läckande förgasare på Svartqvarna

Fråga: Hej. Jag har en svartqvarna mod 24 från 1946 som läcker bensin ur förgasarmunstycket som man öppnar och stänger spjället med. Vad är felet?

Jonas B Person

 

Svar: Nu är jag inte riktigt med på terminologin, men jag tror du det handlar om att det tränger upp bensin ur nålmunstycket under trotteln. I vilket fall som helst så låter det som att det är flottören som inte stänger som den ska.

Ibland är det så enkelt att det hamnat skräp på sätet i flottörhuslocket där nålens spets ska täta mot. Då räcker det med att blåsa rent locket med tryckluft eller att man petar lite i hålet med en tandpetare (undvik hårda saker som ståltråd vilka kan skada sätet så att det uppstår läckage).

Det kan även bero på att nålens spets är sliten och då kan man rädda nålen genom att sätta den i en borrmaskin och forma om spetsen med ett bryne eller en finhuggen fil. Efter detta ska nålen slipas in mot sätet i locket. Då doppar man nålspetsen i fin ventilslippasta eller Autosol och sticker in den i sitt hål i locket.

Sedan vrider man nålen fram och tillbaka samtidigt som man trycker den in i hålet. När man slipat färdigt måste man rengöra noga så att slipmedlet inte kommer in i motorn.

Jim Lundberg

Läckande förgasare på Svartqvarna
Man kan slipa in nål och säte med vanlig Autosol. Först har man en liten klick på nålspetsen…
Läckande förgasare på Svartqvarna
…sedan trycker man nålen mot sätet i locket och vrider fram och tillbaka med fingrarna. Använd inte en borrmaskin!
Rulla till toppen