Husqvarna Flinta där ettan inte går i

Fråga: Hej. Har en flintamotor, tvåväxlad där ettan inte går in. Vad kan det bero på? Antar jag måste klyva motorn. Kan jag göra det från växellådsidan utan att drev och lager hoppar ur?

Lennart Andersson

 

Svar: Nu vet jag inte om motorn har hand- eller fotväxel, men om ettan inte går att få i är det nog enda lösningen att klyva motorn. Flinta motorn är lättmekad och det är i stort sätt bara två saker som man måste hålla reda på: Att medbringaren med sina tappar vänds åt rätt håll på den utgående axeln samt att distanshylsan på mellanaxeln också vänds rätt.

Lägg motorn på höger sida och lyft av den vänstra blockhalvan. Alla drev kommer att ligga kvar i den högra halvan. Det finns inga lösa rullar, kanske något enstaka shims. I Stora Tvåtaktsboken, del 1 finns annars en komplett reparationsanvisning för den tvåväxlade flintamotorn (Hand & fot).

Jim Lundberg

Husqvarna Flinta där ettan inte går i
Medbringaren måste vändas rätt då dess tappar ser olika ut i ändarna. Även spåret för släpskon (tärningen sitter förskjuten åt ena hållet. Till höger syns distanshylsan och hur denna är vänd.
Rulla till toppen