12 voltsmätare i 6 volt

Fråga: Kan man montera en 12 volts temperaturmätare i en bil med 6 volt och få den att fungera?

Tobbe

Svar: Det enklaste svaret är kanske. En vanlig typ av elektrisk mätare för vätskekylda bilar fungerar så här: Du matar in elektricitet i mätaren och jordar den genom temperaturgivaren. Hur mycket elektricitet givaren släpper igenom ändras efter temperaturen på kylvätskan.

Ett sätt att testa om givaren är trasig på en äldre bil är att lossa sladden och jorda den. Går mätaren i topp är givaren defekt.

Olika mätare och givare är olika känsliga och i bästa fall fungerar din mätare perfekt utan vidare ingrepp. Det kan också vara så att den fungerar men inte visar ”rätt” temperatur enligt mätarens skala. I sämsta fall fungerar den inte alls. Då kan du koppla in en spänningsomvandlare som omvandlar 6 volt till 12 volt och på så sätt få önskad spänning till mätare. Jag tycker dock att du ska prova utan omvandlare först. I princip kan ett 12 voltsinstrument inte ta skada av att matas med 6 volt – tvärt om är det en helt annan sak.

Ett alternativ för att kontrollera motorns kylvattentemperatur är att montera en termometer i kylarlocket (se bild).

Men jag tycker inte att du ska byta ut mätaren. Ett alternativ är att låta exempelvis Instrument Jige renovera originalmätaren, ett annat är att försöka få tag i en originalmätare för 6 volt som fungerar.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen