Generator laddar inte

Fråga: Jag har monterat en växelströmsgenerator av fabrikat Lucas i en Willys jeep. Generatorns spänning är 12 volt och laddningsregulatorn sitter i själva generatorn. Kablarna från generatorn är en grov som går till startmotorn och en klen som går till laddningslampan, som även är kopplad till + på tändlåset. När jag kontrollerar spänningsökningen på batteriet med en voltmätare fluktuerar spänningen upp och ner från 2 till 15 volt. Detta vid ett motorvarv på cirka 2 500 varv per minut. Laddningslampan lyser med ett fast sken hela tiden. Vad ska jag göra?

Torsten

Svar: Det första du bör göra är att kontrollera att kablarna sitter rätt. På en Lucasgenerator ska uttaget märkt B+ gå till batteriet, eller som i ditt fall sammankopplat med batteriets pluskabel vid startmotorn.

Jordningen ska anslutas till B- (på äldre generatorer kan det ibland bara vara ett minustecken ). Enligt din beskrivning har du ingen jordkabel utan förlitar dig på jordning genom godset. Montera en riktig jordkabel för säkerhets skull.

Den tredje anslutningen heter D+ på Lucasgeneratorer. Den ska matas med plus när tändningen är tillslagen via laddningslampan, precis som du beskriver. Har du kopplat på detta sätt och du fortfarande inte får en korrekt laddning sitter felet troligen inne i generatorn eller i den inbyggda laddningsregulatorn.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen