Montera växelmekanismen i fotväxlad Husqvarna Flinta

Fråga: Sätter ihop en Flintamotor, tvåväxlad, fot. Vänster blockhalva ligger på bänken och axlar och drev är på plats men hur får man dit tappen på växelföraren så den kommer ned i spåret på medbringaren? Växelföraren sitter ju fast i den högra halvan. Måste ju komma förbi drevet och ned växelförararmen med tappen på.

Tittar på bilderna i Stora Tvåtaktsboken men får inte ihop det med verkligheten. Vad gör jag för fel? Har jag missat något? tittar i Stora Tvåtaktsboken på bild 22, 23 och 24 för Flintamotorn. Släpskon ser ut att sitta på en lös arm? På min motor sitter den fastskruvad i höger motorhalva. Hur får jag dit släpskon i medbringarhylsan?

GN

 

Svar: Husqvarnamotorn i Stora Tvåtaktsboken, del 1 är en handväxlad motor medan din är fotväxlad – därav skillnaderna i konstruktion. Nu var det många år sedan jag skruvade med en fotväxlad Flinta, men enligt någon i vårt kommentarsfält så ska man börja med att stoppa i delarna i den högra blockhalvan när man sätter ihop en fotväxlad motor.

Om du läser vidare i boken så tas den fotväxlade motorn upp i slutet av avsnittet om Flintan där det bland annat står hur man justerar växlarna på den fotväxlade motorn (bild 35).

Jim Lundberg

Montera växelmekanismen i fotväxlad Husqvarna Flinta
Den excentriska justerskruven till växelmekanismen på den fotväxlade motorn (bild 35 i Stora Tvåtaktsboken).
Montera växelmekanismen i fotväxlad Husqvarna Flinta
Växelmekanism till fotväxlad Flintamotor.
Rulla till toppen