Styrlås till Husqvarna 4112

Fråga: Hej! Jag är på jakt efter ett styrlås till en Husqvarna 4112 lyx. Vet du var man kan få tag i ett sådant? Och vad är det för märke på låset?

Mvh Christian

 

Svar: Du får kolla med lite olika mopedfirmor om de har ett passande styrlås. När jag har kollat runt så finns det en del nytillverkade lås, men det framgår inte om de passar till Husqvarnas mopeder.

Ett vanligt fabrikat på mopedlås var Neiman men vad som sitter i Husqvarnas mopeder framgår inte av deras reservdelslistor, utan där står bara Husqvarnas egna artikelnummer för låsets ingående delar (se skiss nedan).

Om man är lite pysslig och har tålamod kan man demontera det gamla styrlåset och ta isär detta för att tillverka en passande nyckel. Men för att få ur låset oskadat måste man ta bort framgaffeln. Tricket är att man tar ett mässingsdorn med samma diameter som låscylindern och så tar man hammaren och knackar styrlåset inåt. Då klipps den lilla tappen av som sitter i låset och håller det på plats i styrhuvudet.

När detta är gjort får man trycka ut styrlåset från insidan av styrhuvudet (det är därför gaffeln måste bort). Hittar man nu ett nyckelämne som passar i låset (nästan alla Neiman har samma profil på nycklarna) så kan man pilla isär låset och mäta längden på samtliga stift (brukar vara tio stycken – fem i varje hål) och fila till en nyckel. Detta finns beskrivet i tidningen Classic Motor nummer 11-2019. Den lilla tappen som klipptes av är gängad i låset och det är lätt att göra en ny av en kapad skruv (oftast M3-gänga). Annars lämnar man cylindern till en låssmed som förhoppningsvis kan ta på sig jobbet att tillverka en nyckel.

Jim Lundberg

Styrlås till Husqvarna 4112
Styrlåset till Husqvarna 4112 ur reservdelskatalogen. Tyvärr så anges inte något fabrikat.
Rulla till toppen