Frågor om Bricent

Fråga: Hej. Jag har kommit över en moped som heter Bricent. Mopeden kommer från Selet, Västerbotten. Det märkliga med den att enligt förra ägaren är att mopeden köptes av nån gubbe som körde några mil och sen bara tvärdog, alltså gubben. Mopeden blev därefter ståendes tills förra ägaren köpte den på auktion. Häromåret dog även han. Nu har jag fått köpa denna moppe och det visar sig att den bara gått typ 5 mil. Kan detta verkligen vara möjligt?

Hur som helst vet ni nåt om denna moped? Det är en Victoriamotor på den. Det finns gnista men kopplingen verkar ha lagt av.

Mvh Nichlas

 

Svar: Hej Nichlas. Grattis till mopedköpet och spännande att du hittat en gammal Bricent från Selet. Finns vad jag vet två Selet i Västerbotten, ena i Vännäs kommun och andra i Skellefteå.

Den ser lite medtagen ut för att bara gått 5 mil. Man kan undra om hastighetsmätaren verkligen fungerar som den ska. Den kan visserligen stått dåligt till och utsats för väder, vind och fågelskit som vi vet är som kryptonit för lackerade ytor. Det som får mig att tro att den gått längre är oljekladdet som man ser på ljuddämparen. men som sagt, bara för att den gått lite så behöver den inte blivit väl omhändertagen under åren. Det är alltså inte omöjligt att den bara gått 5 mil.

Lite fakta om mopeden. Bricent är egentligen en Fram av modell 41 som tillverkades 1956 av Fram/King Bolagen, Uppsala – Hälsinborg. Mopeden fanns också som OK och King. Bricent salufördes av A.B Hjalmar Stendahl i Norrköping. Motorn heter Victoria MS 50.

När mopederna stått länge så brukar lamellerna torka/kladda. Leta efter nya och passa på att ta en titt på lager och slitdelar. Motorn inklusive kolven kan avslöja hur mycket mopeden körts. Sprängskiss finner du här

Josefine Andersson

Rulla till toppen