Kopplingsproblem på Husqvarna Silverpil

Fråga: Hej, jag håller på med kopplingen på en Silverpil, har haft bort lamellerna och rengjort, men får inte kopplingen till att koppla ur. Har mätt armen till 12-15mm spel, ska det ligga några brickor på kopplingsfjädrarna? Och hur mycket ska man skruva in fjädrarna? Tycker också att kopplingen är trög.

Mvh

Christian

 

Svar: Jag har inga uppgifter på hur långt in man ska skruva muttrarna till kopplingsfjädrarna, men eftersom dessa är kronmuttrar som ska låsas med tråd så är det ju ett ganska begränsat område som de kan ställas i om spåren i muttern ska ligga rätt i förhållande till hålet i pinnskruven. Kopplingsfjädrar har en ganska linjär karaktäristik och fjädertrycket förändras inte så väldigt mycket om man vrider muttern ett eller ett par varv. Om kopplingen inte verkar frikoppla på arbetsbänken kan den ändå fungera som den ska när motorn är igång.

Det ska inte vara några brickor mellan muttrar och fjädrar. Om kopplingen går onaturligt trögt så kan det bero på att det bildats en grop i tryckytan på frikopplingsaxeln som går in i motorns undersida. När man vrider på denna axel så ska dess excenter trycka mot änden av kopplingens tryckstång vilket sker med en viss släpning och om det då har bildats en grop i ytan så kan det gå trögt när änden på stången ska glida förbi denna grop.

Jim Lundberg

Kopplingsproblem på Husqvarna Silverpil
Om det uppstått en grop i kopplingsaxelns tryckyta så kan det gå trögt att frikoppla – ofta med en ”knäppande” i kopplingshandtaget.
Rulla till toppen