Vilken kolv till Husqvarna Novolette?

Fråga: Hej Jim. Jag tänkte köpa en komplett kolv till min Novolette 3311 med REX motor, men vilken storlek ska jag ta – 38, 38,5 eller 39 mm? Hur vet man att det kan vara läge att byta kolv egentligen, att ringarna slits förstår jag.

Jag skickar en länk till sidan, det finns en komplett kolv för 139 kr till Novolette och en komplett för 295 kr, vilken sort ska jag köpa?

Mvh Anders

 

Svar: Den första Husqvarna Novolette som kom redan 1952 hade den tyska Rex-motorn. Året efter hade Husqvarna tagit fram en egen motor. Den dyrare kolven i länken ska ju vara till en Rex (RMW = Rex Motoren Werken) och då är förmodligen de billigare Novolettekolvarna till Husqvarnas egen motor.

Både kolv, kolvringar och cylinder slits eftersom de ligger i kontakt med varandra under drift. Om cylinderloppet har ett slitage som ligger under 0,20 mm som mest vilket är precis under den övre vändkanten så kan det räcka med en ny kolv och ringar. Men då ska man hona bort vändkanten först – annars kan det uppstå ett tickande ljud när den nya, översta ringen med sin vassa kant slår i vändkanten. Det kan i värsta fall bli kolvringsbrott.

Spelet mellan kolv och cylinder på en moped från fabrik ligger på 0,03 – 0,05 mm. Vid det spelet är det som tätast mellan kolv och cylinder utan att det riskerar att skära ihop. Kolvarna finns i olika dimensioner där alla kolvar som är större än standard är överdimensionskolvar. Stegen är oftast 0,5 mm per överdimension.

Ska man stoppa i en större kolv så måste cylindern borras först till lämplig överdimension. För det mesta går man upp 0,5 mm i taget – om det inte uppstått någon djupare skada i cylindern som kräver att man hoppar över en dimension.

Jim Lundberg

Rulla till toppen