Vad var AstraDome?

Vad var AstraDome?

Publicerad

Fråga: Hej Classic Motor. Endnu en hilsen fra Danmark. I 1960-1962 havde Chrysler et specielt instrumentbræt kaldet Astradome. Hvordan blev dette oplyst? Jeg mener ikke at det var med glædepærer, men at de brugte stærk strøm. Er det rigtigt? For 5 - 10 år siden bragte I en artikel om Astradome, men jeg kan ikke finde magasinet. Ved I hvilket nummer denne artikel blev bragt i?

Med venlig hilsen

Niels Kristian Nielsen, Danmark

Hej Classic Motor. Ännu en hälsning från Danmark. Åren 1960-1962 hade Chrysler ett speciellt instrumet som kallades Astradome. Hur fungerade belysningen i dessa? Jag menar de hade ju inga glödlampor utan använde stark ström. Stämmer det? För 5-10 år sedan läste jag om detta i er tidning men jag kan inte hitta den nu. Vilket nummer var det? Med vänlig hälsning.

Niels Kristian Nielsen, Danmark

Svar: Chrysler hade en av de mest udda instrumenteringarna vid den här tiden. En glob, av Chrysler kallad AstraDome, rymde alla instrument att den designades under en tid då man bara väntade på att få erövra rymden råder det ingen tvekan om. Chrysler var för övrigt en stor leverantör av raketdelar till det amerikanska rymdprogrammet vid den här tiden (se bilden nedan - det gick till och med att köpa byggsatser av Chryslers raket Jupiter 1960).

AstraDome saknade traditionell belysning via glödlampor utan lystes upp av Chryslers Panelscent där siffrorna och visarna lystes upp genom elektroluminiscens, ett fenomen som uppstår då man tillför ström till vissa material. Det finns förresten ett par glödlampor men de är varningslampor.

Jag har för mig om att jag skrev lite om AstraDome i nummer 8 2011.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Husqvarna Drömbåge som fyrtaktar och ryker

10 kommentarer

Andercz: Det är skillnad på "Silicon" och "Silicon". Jag har haften total infarkt med Permatex, där jag plötsligt lade en rökridå bakom mig, mycket effektivt.. En läckande bensinkran hade...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842