Kondensator till ABG VAP 4 påhängsmotor

Fråga: Hej! Har köpt en påhängsmotor, ABG VAP 4. Den startar, men går som en kratta (orkeslös). Förgasaren är rengjord men problemet kvarstår. Brytarna öppnar rätt. Gnistan ser ok ut, men hoppar runt. Jag skulle vilja prova med en ny kondensator men var kan jag hitta en sån? Min franska är obefintlig så jag förstår inte riktigt vad de menar med markeringarna. Streck motorhus/svänghjul beskriver det övre dödpunkt?

Thomas Henriksson

 

Svar: De flesta kondensatorer i tändsystem ligger på 0,18 – 0,25 µF (mikrofarad) och på ABG-motorn sitter kondensatorn fast med ett plåtsvep, låst av en skruv (översta bilden). Detta gör det lättare att montera en annan kondensator som kanske inte håller exakt samma mått som originalet. Ta en kondensator från exempelvis valfritt bilmärke och testa med denna. Huvudsaken är att kondensatorn får plats rent fysiskt samt att dess bägare har full kontakt med gods (jord).

I del 2 av Stora Tvåtaktsboken finns en komplett reparationsanvisning för ABG VAP4-motorn och jag citerar ur avsnittet för motorns hopsättning: ”ABG-motorn har ingen krysskil i svänghjulet och när tändningen ska justeras ställer man först kolven i förtändningsläget (2,5 – 2,7 mm för övre dödläget). Sedan trär man på svänghjulet löst på axeln och vrider detta i rotationsriktningen tills brytarna precis ska till att öppna. I detta läge knackar man fast hjulet på konan och drar fast svänghjulsmuttern. Drar runt motorn ett varv och kolla att det blev rätt”.

Jim Lundberg

Kondensator till ABG VAP 4 påhängsmotor
De flesta kondensatorerna i tändsystem håller nästan samma värde vilket brukar ligga mellan 0,18 – 0,25 µF. Värdet är dessutom inte kritiskt.
Rulla till toppen