Pulver i motorcykeltanken som ställer problem-

Fråga: Jag har problem med min MC-tank invändigt som har rost/färgsläpp inte flagor, utan mer som ett pulver som dels fastnar i bränslefiltret men som också tar sig ända fram till förgasaren och ställer till stora problem.

Hur ska jag kunna göra rent tanken inuti och hur kan jag försegla ytan invändigt efter rengöring?

Göran Thorén

 

Svar: Börja med att rengöra tanken mekaniskt. Ta ur bensinkranen och plugga hålet. Häll i en näve vasst grus eller plåtskruvar tillsammans med några deciliter varmt vatten och en tesked maskindiskmedel. Lägg en plastpåse över hålet för tanklocket och skruva på locket med påsen som tätning. Maskindiskmedel kan missfärga eventuell lackering.

Skaka tanken ett antal minuter och i olika riktningar så gruset träffar alla ytor i tanken. Skölj ur tanken med varmt vatten. Upprepa behandlingen om det inte blev helt rent. Se till att torka ur tanken snabbt så det inte uppstår ny rost av kvarvarande vatten.

För att förhindra fortsatta problem kan man försegla tankens insida med någon form av tanktätning vilket är i form av en vätska. Hur man går tillväga där beror lite på fabrikatet på tanktätningen. Det finns lite olika varianter på förberedelser, men sedan är det samma förfarande: man häller i tanktätningen (som kan vara en- eller tvåkomponents) och sedan vrider man och vänder på tanken tills alla ytor är täckta med tanktätningen och häller ut överskottet. När tätningen har torkat/härdat är tanken klar att använda.

Googla följande produkter: Bill Hirch, Restom samt Kreem.

Jim Lundberg

Pulver i motorcykeltanken som ställer problem-
Är man lite lat och har bra saker i skrotlådan kan man enkelt tillverka en motordriven tankrengöringsmaskin.
Pulver i motorcykeltanken som ställer problem-
Tanktätningsmedel är en flytande vätska som man häller i tanken. När alla ytor är täckta häller man ut överskottet. Denna från Bill Hirch är av enkomponetstyp. Tänk på att ersätta bensinkranen med en plugg och att lägga plast under tanklocket så att dessa inte täpps till.
Pulver i motorcykeltanken som ställer problem-
Här är en annan variant från Restom. Denna är av typen tvåkomponents och ska därför blandas med en härdare innan användning
Rulla till toppen