Bricka till Rödqvarnamotor

Fråga: Hej Jim! Jag har en Rödqvarna på 120 cc som jag håller på och renoverar motorn på just nu. Chassiet ska jag ta senare i sommar. När jag plockade isär motorn så såg brickan M-25059 ut att vara helt slut, den hade delat sig i två delar, var konisk och var sprucken.

Den syns längst upp till höger på sprängskissen för växellåddelarna enligt Husqvarnas reservdelskatalog. Är denna bricka nödvändig? Jag kan inte komma på vad den är där för. Om den är nödvändig, hur får jag tag i en ny?

Jag har provat att slipa ner en tjock bricka i samma radiella dimensioner men förgäves. M-25059 är väldigt tunn, som ett shims. I sprängskissen ser den lite tjock ut, innebär det att min bara har slitits ner till ingenting och ska vara lite tjock eller ska den vara så tunn?

Mvh Joakim

 

Svar: Brickan du avser bör vara den stora bricka som sitter under kopplingskorgen. Jag har tyvärr inga dimensioner på denna bricka och dess funktion, men med tanke på ytterdiametern borde funktionen vara att centrifugera bort olja – alltså en oljekastarbricka. Brickan sitter mot en distanshylsa i blocket som i sin tur ligger mot kullagrets innerring.

Det borde fungera alldeles utmärkt med en vanlig shimsbricka fast den har en mindre ytterdiameter, bara den har rätt håldiameter och samma tjocklek som originalbrickan. Kolla med Jacking AB (telefon 0227-133 22) som har shims i olika storlekar.

Jim Lundberg

Bricka till Rödqvarnamotor
Rulla till toppen