Rätt ekerlängd till paketcykel med frambroms

Fråga: Har snart inget hår att slita i förtvivlan! Jag har en paketcykel som jag flyttat över en Victoria hängpung till och tänkte vara så full i f_n att byta framnavet till ett med broms!

Så då skulle det ju bara vara att hitta ekrar med rätt längd på till den sidan där bromstrumman sitter…. Dom gamla ekrarna verkar passa på ”korta sidan” även fast det skiljer lite på måtten i navet. Men på sidan där bromstrumman sitter har jag redan beställt och testat för korta (189 mm) och för långa (215 mm).

Tänker mig nu att det kanske blir rätt med 205 mm… Gamla navet är yd 45 mm på båda sidor och 69 mm mellan. Ekerlängden 235 mm tvåkryss. Nya navet (med broms) är yd 50 mm resp. 110 mm. Ekerlängd? Fälgbanan är 484 mm med ett par ekrar med nipplar enligt instruktion från Wheelpro. Och om jag tar gamla navet och kör i deras kalkylblad så skulle ekerlängden varit 225 mm? Räknar man bort gängen kanske?

Henning Rydén

 

Svar: Det finns en del formler för beräkning av ekrar och de är säkert bra, men det förutsätter att man matar in de rätta värdena och det är väl här det kan uppstå oklarheter. En fälg har upp till fyra olika diametrar, beroende på var man mäter. Jag föredrar tumstocken. Om man har fått det att funka på ena sidan är det lätt att mäta hur långa ekrarna ska vara på andra sidan.

Tillverka en ”eker” av exempelvis najtråd – alltså en rak del med en krok i ena änden. Lägg hjulet platt på arbetsbänken och använd klossar under fälgen så att nav och fälg ligger rätt i förhållande till varandra (=offset). Hjulet ska då ha ena sidans ekrar monterade och grovinställda.

Ta nu najtråden och haka i dess krok i ett av ekerhålen i navet och stick in trådens raka ände i det hål i fälgen där ekern ska sitta. Klipp av tråden i höjd med kanten i fälgens ekerhål. Mät nu längden på najtråden med en tumstock från krokens insida till den avklippta änden. Detta är den längd som ska vara rätt ekerlängd. Observera att den gängade delen ingår i längden.

Sedan gäller det att ha en viss erfarenhet av ekring så att man ser ungefär hur mycket alla delar rör sig i förhållande till varandra när man börjar tajta åt ekrarna. Men trådtricket brukar stämma väldigt bra då en spänd eker brukar ha änden på den gängade änden i höjd med hålet i fälgen, eller några mm längre. Blir den för lång kommer den att sticka ut ur ekernippeln och punktera slangen.

Jim Lundberg

Rätt ekerlängd till paketcykel med frambroms
Najtråden krokar man i ekerhålet i navet och sedan sticker man ut den genom sitt hål i fälgen. Klipp tråden jäms med kanten på hålet i fälgen. Det är ofta där som en eker slutar.
Rätt ekerlängd till paketcykel med frambroms
Ekrar mäter man från innerböjen och ut till andra änden. Likadant gör man med najtråden.
Rätt ekerlängd till paketcykel med frambroms
Nu är det bara att se hur lång tråden är, 161 mm i detta exempel, och skaffa ekrar med denna längd.
Rulla till toppen