Rostborttagning i ultraljudstvätt?

Fråga: Hej Jim! Vilket är det effektivaste sättet att ta bort rosten på väldigt rostade bultar. har provat med citronsyra. funkade rätt bra men krävs mycket efterarbete med borste. Tror att det effektivaste sättet hittills har varit bikarbonat som jag blandat ut i lite vatten för att sedan pensla på och avlägsna rosten senare genom att skrubba med aluminiumfolie.

Jag har nu beställt en ultraljudstvätt. Kan man påskynda rostborttagningen genom att hälla citronsyra eller ättikssprit i glasburk med lock som man sänker ner i tvätten med rostiga bultar i. Funkar det eller vilket är ditt bästa tips för effektivaste rostbortagning som blir bra?

Mvh PeÅ

 

Svar: En effektiv syra mot rost är fosforsyra och den finns ibland annat Kalkosan (avkalkningsmedel – finns bland rengöringsmedel i mataffären) eller murtvätt (tar bort cementfläckar) i byggvaruhus.

Jag har inte testat med avrostning i ultraljudstvätten, men tanken är god. Om man har ett tunnväggigt kärl med exempelvis syra så passerar ljudvågorna från vattnet i tvätten in till syran och då kan detta hjälpa till med att ta bort lösa rostflagor så att den underliggande metallen friläggs snabbare.

Tänk bara på att härdade bultar (klass 10.9 och 12.9) kan drabbas av så kallade vätesprödhet efter syrabad. Detta kan leda till sprickbildning och därefter brott. Därför ska härdade detaljer väteutdrivas direkt efter en syrabehandling vilken man gör hemma i ugnen. Låt detaljerna ligga i 200 grader över natten så drivs vätet ut.

Jim Lundberg

Rostborttagning i ultraljudstvätt?
Kalkosan innehåller fosforsyra och tar inte bara bort rost utan även andra oxider som exempelvis kan uppstå i förgasare. Här får man dock jobba snabbt då förgasare av zink och aluminiumlegeringar kan lösas upp av syror!
Rulla till toppen