Varför två tändstift i topplocket?

Fråga: Min granne som är spanjor från början har en Bultaco 250 (?) i mint condition. I toppen sitter två tändstift, ett mitt i och ett framför som lutar c:a 45` framåt. Bara en tändhatt. Någon gång på 60-talet läste jag ett test i Mc-Nytt där det påpekades att hojen ska startas på det mjuka stiftet och när den blivit varm flyttas hatten över till kalla stiftet och startas om.

Min egen idé är att motorn är högkompad och förfarandet är till för att undvika spikning. Frågan är vilket stift är mjukt respektive hårt. I den bästa av världar har du kanske rentav förslag på rätt sifferbeteckningar på stiften. Inte min hoj, men när det gäller mc är det min natur att lägga näsan i blöt.

John Ridell

 

Svar: En kompis storebror hade på 70-talet en cross med två tändstift i topplocket. Enligt brodern var det för att man snabbt skulle kunna byta tändstift om man råkade ut för loppa under en tävling. Det var ju bara att flytta över tändhatten till stift nummer två och köra vidare.

Att man ska starta på ett mjukt (”varmt”) tändstift för att sedan stänga av och köra vidare på ett hårt (”kallt”) tändstift låter lite märkligt i mina öron. Jag har testat med att starta mina trötta tvåhjulingar med väldigt hårda stift, typ Bosch W2 och de har startat hur fint som helst. Däremot sotar hårda stift snart igen på en otrimmad motor då de inte kommer upp i självreningstemperaturen.

Tyvärr så finns inte Bultaco med i min Bosch tändstiftskatalog från 1966.

Jim Lundberg

Rulla till toppen