CO-halt för Fiat 500 1968

Fråga; Hej Robert! Du skrev för ett par år sedan om CO-värden. Reglerna (max 4,5) gällde då motorer med volym på över 800 cc. Denna begränsning i regelverket för motorstorlek verkar nu inte finnas längre för min Fiat 500 från 1968. Är det korrekt att denna begränsning är borta – vet du?

Vänliga hälsningar, Martin

Svar: Hej Martin, och tack för din fråga. Ja det stämmer att undantaget numera är borta. Jag har bland annat pratat med Bilprovningens besiktningstekniker Per-Anders Blommefors och enligt honom försvann undantaget när den nya föreskriften (TSFS 2017:54) som reglerar kontrollbesiktning trädde i kraft under 2017. Undantaget fanns i en bilaga, för övrigt bilaga 7, till den tidigare förskriften.

Jag vet att MHRF har påtalat detta och att det nu inom fordonsbesiktningsbranschen är ett pågående arbete att försöka återinföra detta undantag i gällande föreskrifter. Det kommer dock med all sannolikhet att ta tid.

Om din Fiat är i gott skick ska det inte vara några problem att ställa in motorn för att komma under 4,5 i CO-halt och därmed få bilen godkänd. Skulle det behövas brukar besiktningsteknikerna vara hyggliga och låta bilägaren ställa ner CO-halten i samband med mätningen.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen