Hoppiga däck och slamrande ILO-Motor på Monarped

För att däcket ska hamna rätt på fälgen måste det ligga dikt mot fälgen där pilarna visar.

Hoppiga däck och slamrande ILO-Motor på Monarped

Publicerad

Fråga: Hej! Har ett par problem med min Monarped 1960 som du kanske kan hjälpa mig med.

1. Har bytt bakdäck (23x2,25 tum). Har nog inte lyckats centrera däcket ordentligt på bakhjulet för när jag kör så har färden blivit ganska "hoppig". Hur centrerar jag däcket på ett enkelt sätt?

2. ILO-motorn (2-växlad) har fungerat bra under alla 15 år jag kört den, men varit ganska "slamrig". Har för mig att denna typ av motor i normalfallet brukar vara ganska tyst. Låter i mina öron som om oljudet kommer från cylindern/kolven. På senare tid har "slamret" tilltagit speciellt när man kör på låga varv på 2:ans växel. Vad kan det vara för fel?

Hälsningar

Per Claesson

 

Svar: Den gamla beteckningen med 23 tum är idag 19 tum. Förr angav man ytterdiametern på däcket, precis som på trampcyklar, men sedan ändrade man sig till att ange innerdiametern på däcket istället. När däcket sitter monterat på fälgen är det två saker som är viktiga. Dels ska däcket ligga mot fälgen enligt pil 1 vilket centrerar däcket, dels ska däcket gå ända ut till fälgkanten enligt pil 2.

För att så skall ske är det bra om man penslar på utspätt handdiskmedel (typ Yes) på däcket vid monteringen så att gummit glider lätt på fälgen så däcket hamnar där det ska. Det brukar finnas en rand på däckets sida som man kan ha som referens mot fälgkanten. Om däcket hamnat rätt ska denna rand ligga på samma avstånd till fälgkanten varvet runt.

Testa med att lossa däcket från fälgen och pensla på diskmedlet på däckfoten och fälgen. Pumpa däcket – gärna till 3 kilo så att däcket sätter sig ordentligt. Släpp sedan ut till 1,5 – 2 kilo.

När det gäller skramlandet så kan det antingen vara bussningen vid kolvbulten som är relativt lätt att byta (kräver uppbrotschning efter montering). Men ILO-motorn har en tendens att slita ut vevstakslagret (nedre bilden) och då får man i bästa fall byta ut rullarna som slits mest, men det kan även bli aktuellt att byta både rullar, vevstake och vevtapp. Då kan det vara enklast att leta upp en bättre begagnad vevaxel.

Lyft av cylindern så ser du snart var glappet sitter. Tänk på att bussningen vid kolvbulten och vevstakslagret bara bör ha några hundradelar av en millimeter i radialspel om motorn ska gå tyst. Typiskt gränsvärde för ett vevstakslager är cirka 0,05 mm för att det ska gå tyst. Observera att en vevstake går att vicka flera millimeter i sidled utan att lagren är dåliga.

Jim Lundberg

Skuret vevstakslager till ILO G50 Piano. Observera de utsmetade rullarna närmast i bild.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Yamaha PW 50 som inte vill varva upp

7 kommentarer

Bengor: Hej igen ! Lars Berg: Glömde det kanske mest påtagliga om motorn får för mager blandning. Kolla upp och blås rent förgasaren och i synnerhet munstyckena i ditt fall speciellt huvudmunstycket. //...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206