Skrota eller spara?

Fråga: Jag har skrotat en traktorvagn, byggd före 1955, och därunder hittat framaxel och bakaxel med defekt diffrential. Vet ej vad det kan vara för fabrikat. Dodge, Plymouth eller Chrysler kanske. Det sitter hydrauliska bromsar på den och c-c-måttet mellan fjäderfästen på bakaxel är cirka 42 ½” och 27 3/4″ på framaxeln. Kan någon säga fabrikat och årsmodell tro? Kan det vara något att ta med ut på marknad eller borde de smältas ner?

Mvh Torbjörn

Svar: Hej Torbjörn! Under 1950-talets ”traktorboom” i det svenska lantbruket var det vanligt att utrangerade USA-tillverkade lätta lastbilar, och även mindre bussar för den delen, fick släppa till chassi, axlar och hjul som händiga lantbrukare eller mekaniska verkstäder gjorde traktorvagnar av. Jag har själv en mycket välgjord traktorvagn byggd utifrån en Chevrolet lättare lastbil som har rötterna i 1940-talet.

Tyvärr kan jag varken säga årsmodell eller fabrikat (kan till och med vara fabrikaten, då jag har sett exempel på hur axlar och hjul från en lastbil satts på chassi från en annan) på de delar du beskriver. Jag tycker inte du ska låta grejorna slukas av smältugnarna direkt. Istället föreslår jag att du kompletterar din redan utförliga beskrivning med några bilder och annonserar ut allt i Classic Motor.

Per Ericsson

Rulla till toppen